Национална скринингова програма за рак на дебелото черво - 28.03.2024

От днес, 28.03.2024 г., започва национална скринингова програма за рак на дебелото черво, която може да спаси много животи.

Програмата е напълно безплатна за всички желаещи на възраст между 50 и 74 години. Изследването се извършва с фекален тест за скрито (окултно) кървене.

Комплектът за изследване може да се вземе безплатно и да се предаде в една от над 300 участващи лаборатории в страната.  https://testvai.bg/tests#locations   Практически във всеки град има лаборатория, където може да бъде предаден тестът. В случай че резултатът е положителен, се препоръчва провеждане на колоноскопия.

При отрицателен резултат, тестът следва да се повтори след година. Организатор на програмата е Фондация "Лъчезар Цоцорков", която през 2022 година реализира подобен пилотен проект само в София, където бяха направени над 6 хиляди безплатни скринингови теста.

Тази година програмата е значително по-мащабна и включва цялата страна. За повече информация можете да се свържете на номер 0800 202 80 или да посетите уебсайта на фондацията - https://testvai.bg/

Организаторите апелират общопрактикуващите лекари 

  • да се свържат с Фондация "Лъчезар Цоцорков", за да получат безплатни комплекти за тестове
  • да раздават тестове на своите пациенти от целевата възрастова група
  • да насочват пациентите с положителни резултати от скрининговите тестове към гастроентеролог


Ние от profilaktika.info   призоваваме всеки човек над 50-годишна възраст да участва в скрининга. Сега това е лесно и безплатно, благодарение на Фондация "Лъчезар Цоцорков". Не чакайте да се появят оплаквания, тогава може да е късно.

Скрининг означава изследване за предотвратяване на рак при хора без симптоми.

 Това може да спаси живота Ви!